Skip intro

Kom indenfor

Er du nysgerrig på, hvordan det er at bo i UN17 Village i Ørestad? Vi har samlet et udpluk af nogle af de mange erfaringer, de cirka 200 beboere har gjort sig, siden de flyttede ind i løbet af sommeren 2023.

DSC01653

Et UN17 Village for alle

Beboerne i UN17 Village er en mangfoldig gruppe af mennesker, men mange deler ønsket om at leve mere bæredygtigt og i tættere fællesskab med deres naboer. Herunder kan du læse om, hvordan nogle af beboerne oplever det at bo i et eksperimenterende byggeri, hvor alting bliver gjort lidt anderledes.

Lars-Bo Hansen bor i det moderne bofællesskab Lunden, hvis mørkegrønne facader vender ud mod Kalvebod Fælleds vidtstrakte landskab. Ud over naturen, som han elsker at gå lange ture i, holder han af det uforpligtende fællesskab, som man kan deltage i, hvis man har tid og overskud – både de ugentlige fællesspisninger, hvor hver beboer medbringer sin egen mad, og de små, spontane hyggestunder over et glas vin eller en solnedgang på tagterrassen.

DSC01313
“Det kom lidt bag på mig, at folk faktisk deler ting, der er mere sårbare, med deres naboer. Og de tager sig virkelig godt af hinanden. De lægger mærke til, om du går rundt og ser ked ud af det. De lægger mærke til, om du lige pludselig ikke deltager i tingene."
Lars-Bo Hansen, beboer i bofællesskabet Lunden

Christine Støvring bor i sundhedsboligerne Kronen med sine to store teenagebørn. Hun har tidligere boet i andre områder af Ørestad, men valgte UN17 Village, fordi hun her kunne få både natur lige udenfor døren og kort afstand til centrum. Hun faldt hurtigt til i sin lejlighed og i det subtile, men indforståede fællesskab, der er i Kronen, og som uddannet psykoterapeut og snart også yogalærer har hun været med til at facilitere flere yoga-arrangementer på tværs af alle fem bygninger.

DSC01578
"Man kommer hinanden lidt mere ved. Det med at sige hej, og hvordan går det – det foregår mere naturligt, fordi der er det her fællesskabskoncept, som alle er med på."
Christine Støvring, beboer i sundhedsboligerne Kronen

Fællesskab som omdrejningspunkt

Det er ikke kun klimaet, der har gavn af, at vi bor tættere og deler mere med hinanden – det påvirker også vores fysiske og mentale sundhed, når vi har daglig menneskelig kontakt. Det er UN17 Village designet efter.

Vi lever alle længere, sundere og bedre, når vi kommer hinanden ved og knytter relationer til de mennesker, vi omgås i hverdagen. Derfor er fællesfunktioner, deleøkonomi og samhørighed tænkt ind i alle bygninger i UN17 Village.

Byggeriet består af forskellige typer lejligheder, der har til formål at fremme en blandet beboersammensætning med hensyn til alder, køn, familiestørrelser og beskæftigelse. Samtidig sikrer et universelt design ligeværdighed og inklusion af personer med fysisk og psykisk handicap.

Med spisehus, forsamlingshus, delecentral, værksted og væksthuse understøtter UN17 Village både fællesskabet og det enkelte individs fysiske og mentale velbefindende. Samtidig inviterer UN17 Village resten af bydelen ind og kommer dermed til at danne ramme om nye fællesskaber i hele Ørestad.

Indledningsvis bliver aktiviteterne drevet af UN17 Villages egen Community Manager, Anne-Sophie, men på længere sigt er det tanken, at beboerne selv skal drive områderne på frivillig basis for netop at fremme ejerskabet og fællesskabsånden.

DSC03367

"Noget af det, der er med til at gøre naboskabet i UN17 Village til noget helt særligt, er beboernes tilgang. De er ansvarsbevidste, passer på fællesarealerne og bidrager til, at der er rart at være for alle, og hvis nogen har et spørgsmål eller brug for en hånd, er de imødekommende og hjælpsomme. Jeg ved også, at flere af hundeejerne er blevet gode venner og nu går faste ture med hinanden på Fælleden – det er dejligt at se!"

Anne-Sophie, Community Manager i UN17 Village

Bliv klogere på, hvordan det er at bo i et ambitiøst byggeri som UN17 Village i videoen herunder.